SPREEKBUIS februari 2019 SPREEKBUIS februari 2019 6 7 11:45 UUR Lunchen doen ze, lijkt het, altijd vroeg in de VS. In Geismar vaak al om 11:15, hier iets later. Keus uit een volledige warme maaltijd, kalkoen met zoete aardappelpuree en groenten, of iets van de grilplaat, hamburger met friet, of een vers gemaakte wrap? Nee, toch maar, zoals eigenlijk altijd, een bord vullen bij de saladebar en een halve liter ‘unsweetened’ ice-tea (kleinere bekers hebben ze niet). 14:30 UUR Na wat telefoontjes met collega’s die deze week in Geismar zijn gebleven, ongeveer de helft van het team komt elke week naar Kansas City, is het tijd om met B&M te kijken welk werk de komende maanden tot eind maart nog gedaan moet worden, en wat dat gaat kosten. De bedoeling is dat zij, vanaf april, voor een vast bedrag het project gaan afmaken, maar dan moet wel duidelijk zijn welke werkzaam- heden daarvoor al klaar moeten zijn. 16:30 UUR Eindelijk tijd om met Udo Bruins, de process manager, te gaan praten. Oorspronkelijk van Rotterdam is Udo onder- tussen al vijftien jaar op buitenlandse projecten bezig. Eerst dertien jaar in China en nu in de VS. Wij hebben elkaar ruim een week niet gesproken, dus er valt van alles af te 07:30 UUR Aangekomen bij het ingenieursbureau waar we mee samen- werken, Burns & McDonnell (B&M), begint de week met het wegwerken van de over het weekend binnengekomen e-mails. Ondertussen is de reis van februari geboekt en goedgekeurd, een berichtje aan Max doet wonderen zo op de vroege ochtend. 10:00 UUR De eerste collega’s van Huntsman/Rubicon beginnen binnen te komen. Ik ga verder met het uitwerken van ons budget voor de eigen Huntsman-kosten. Hoe had ik dat nu ook al weer berekend juni vorig jaar? Samen met onze project control manager David, geleend bij Faithful & Gould in Houston, spitten we de oude spreadsheet door en bouwen we een nieuwe. 05:30 UUR Ik lig wakker, een uur voor de wekker afgaat. Gisterenavond ben ik aangekomen in Kansas City, VS. Ondertussen de achtste keer sinds augustus. Toch te vroeg gaan slapen, ik hield het niet meer. Hakt er toch wel in, zeven uur jetlag. 06:30 UUR Na een uur krant en Economist lezen op de iPad en een dringende mail wegwerken over een volgende reis, ga ik ontbijten. Keus genoeg; spek, worstjes, zelf wafels bakken, of gewoon muesli, yoghurt en fruit. Met Cola, Fanta, Sprite, jus; alles is hier mogelijk. Vanochtend nog geen collega’s, die komen pas in de loop van de dag aan vanuit onze zusterfabriek in Geismar. Arend Jan Zeeuw (sr. Project Manager) werkt sinds 1990 voor ICI/Huntsman. Hij is bij ICI in het Verenigd Koninkrijk begonnen maar daarna overgestapt naar de PU PR&D-afdeling in Rotterdam. In zijn carrière heeft Arend Jan veel van de wereld gezien, waarbij hij in totaal veertien jaar in het buitenland (Everberg, Geismar, Sjanghai) en veertien jaar in Nederland heeft gewerkt. Op dit moment is Arend Jan gestationeerd in Rotterdam, maar brengt hij veel tijd door in Amerika voor het project waar hij nu aan werkt. De dag van... stemmen. Toch belangrijk dat wij van elkaar weten welke beslissingen er vorige week genomen zijn en wat voor impact die kunnen hebben op het verdere project verloop. 18:30 UUR Op weg terug naar het hotel nog even langs de supermarkt. Viermaal lunch (Caesar en Chef salads) en tweemaal avond- eten (diepvriesmaaltijden met wat verse groeten en fruit) inkopen. De hotelkamers waar wij verblijven hebben een kleine keuken met magnetron, koelkast en vaatwasser. Ik hoef dus gelukkig niet elke dag ‘buitenshuis’ te eten. 21:00 UUR Na het kijken van de herhaling van de (American) voetbal- wedstrijd tussen de LA Rams en de New Orleans Saints (thuisploeg van Geismar), helaas verloren in de verlenging na een arbitragefout in de laatste twee minuten van de reguliere speeltijd, ga ik heerlijk slapen. Hopelijk tot de wekker gaat. Arend Jan Zeeuw Nelson-Atkins Museum of Art, Kansas City