Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 126 Hi how are you and how do you like the foodEn omdat mijn southern accent nog niet al te best is gevolgd doorWhere are you fromDeze vragen benadrukken de sociale omgeving waarin ik me nu bevind Geismar Louisiana. Eten is hier erg belangrijk waar het in Nederland fijn is om bij een activiteit eten te hebben heb je hier soms een activiteit om het eten heen waarbij de activiteit soms ook gewoon achterwege wordt gelaten. Zo is het hier bij eenpensio- nering normaal om voor iedereen een hele maaltijd te serveren in plaats van wat borrel- hapjes. Dit is dan gepland om een uur of drie zodat je zowel van je lunch als van je avond- eten kan genieten. Zo wordt geen mogelijk- heid onbenut gelaten om lekker te eten. Op dit moment is het crawfish red. rivier- kreeft season waarin we de komende tijd kunnen genieten van de crawfish boils. Het fijne hiervan is dat je hiermee al tijdens How do yall like the food rocess Engineer Bas Hermans vertrok in oktober vorig jaar met vrouw Inge en dochter Lila op secondment naar Geismar Louisiana VS waar Huntsman Polyurethanes een grote productielocatie heeft. Hieronder een eerste indruk van zijn verblijf daar. de vastentijd mee kunt beginnen omdat crawfish geen vlees is en dus in groten getale gegeten mag worden op de vrijdagen. Voorafgaand aan de vastentijdheb je hier king cakes om carnaval te vieren. Om te zorgen dat er altijd voldoende king cakes zijn zit er een babytje in elke king cake. Mocht je deze in je stukje cake vinden dan mag je de volgende king cake meenemen. Je begrijpt hieruit vast al dat het voor ons niet moeilijk was om ons thuis te voelen in deze letterlijk en figuurlijk warme omgeving. Diversiteit Een ander aspect hier is de diversiteit aan fauna op en rondom de site. Elke dag heb je de kans om alligators te zien en als je geluk hebt zie je een beverrat slang of wat gra- zende herten. Tijdens de turnaround werk je 12-uurs diensten maar als je dan op de vijfde verdieping van de pure-unit staat de zon ziet opkomen en uitkijkt over een bos met grazende hertjes valt het allemaal best wel mee. Het grootste voordeel wat betreft fauna is misschien wel dat de grote witte vogels hier reigers heten in plaats van meeuwen en dat deze een stuk vriendelijker zijn. Ondanks de slangen en alligators voel ik me op dat gebied dus een stuk veiliger. Qua collegas en werkwijze is het hier onge- veer hetzelfde als in Rotterdam. Alle deuren staan open je kan bij iedereen binnen lopen en all yall is bereid je te helpen. Met drie MDI-fabrieken heb je hier wel meer flexibiliteit dan in Rotterdam. Door de HCl-absorbers zijn de fabrieken minder afhankelijk en op dat gebied dus betrouwbaarder. Inmiddels heb ik begrepen dat Rotterdam nu ook deze mogelijkheid heeft. Er is echter een groot verschil in hirarchie. De Amerikaanse cultuur is meer top down dan in Rotterdam. Tussen afdelingen zijn de communicatie- lijnen horizontaal wel kort maar als er echt beslissingen genomen moeten worden dan gaat dit veelal verticaal. Dit is nog steeds wennen voor mij maar als alles hetzelfde was dan had ik hier niet naartoe hoeven gaan. We vermaken ons prima Inge heeft hier haar draai gevonden. Haar baan bij Shell bevalt goed en daarbuiten vermaken we ons ook prima. Lila onze dochter gaat vijf dagen per week naar de opvang waar ze het prima naar haar zin heeft. In de omgeving van Baton Rouge is ook na een half jaar nog voldoende te ontdekken dus voorlopig zitten de weekenden nog vol met uitstapjes. We missen de vrienden familie en collegas in Nederland natuurlijk wel maar is het toch prettig dat het hier eind april al 28 graden is en ik in mijn hangmat dit stukje kan typen in plaats van binnen kijkend naar de sneeuw. Tot snel Bas Hermans Senior Process Engineer P Bas voelt zich thuis in Louisiana Inge en Lila hebben hun draai gevonden